A honlapunkon megjelenő képek mindegyike az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár tulajdonát képezi, azok engedély nélküli felhasználása, publikálása, közzététele vagy bármilyen kereskedelmi célú felhasználása tilos.
Ha hivatkozni szeretne dokumentumainkra, az egyes dokumentum nyitóoldali URL-jét használja.


A Bakócz-graduále (2. kötet) első ívének restaurálása


jelzete: MS I 1b

A kétkötetes Bakócz-graduále, mely a világ egyik legnagyobb méretű kódexe, a 15-16. században íródott. Bakócz Tamás esztergomi érsek (1498-1512) megrendelésére készült az esztergomi székesegyház számára. Az előzéklap tanúsága szerint 1555-ben ajándékozta Oláh Miklós érsek (1553-1568) az Esztergomi Egyháznak Nagyszombatban. A kétkötetes Graduale a teljes mise énekeit tartalmazza (Temporale, Sanctorale, Kyriale, Sequentionale), köztük magyar szentekét is. Az esztergomi gregorián hagyományait tükrözi. Az első kötet gazdagon illusztrált, ellentétben a második kötettel. A Budán megkezdett munkának díszítését Oláh Miklósnak I.K. nevű miniátora folytatta, de nem fejezte be.

A restaurálásra szoruló ív levelei gyűröttek voltak, a lapok megbarnultak, néhol elszakadtak. A tisztítás, simítás, szakadások javítását követően az íveket a helyszínen rögzítették a könyvtesthez.

A restaurálást az Országos Széchényi Könyvtár Restauráló és Kötészeti Osztályán végezték. Restaurálta: Péterfi Gyöngyvér könyv- és papírrestaurátor, a fűzést végezte: Tóth Zsuzsanna könyv- és papírrestaurátor.
 

001. 002. 003. 004.
005. 006. 007. 008.
009. 010. 011.

Fotó: Tóth Zsuzsanna és Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár