A honlapunkon megjelenő képek mindegyike az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár tulajdonát képezi, azok engedély nélküli felhasználása, publikálása, közzététele vagy bármilyen kereskedelmi célú felhasználása tilos.
Ha hivatkozni szeretne dokumentumainkra, az egyes dokumentum nyitóoldali URL-jét használja.Válogatás köteteink színes előzékeiből


Az előzék a könyvtáblát és a könyvtestet összekapcsoló vastagabb papír, melyet ragasztással rögzítenek. A legrégebbi papírfestési eljárás a márványozás. A technológia a folyadékok felületi feszültségét és a fajsúlykülönbséget aknázza ki. Japánban a 8. századtól alkalmazzák a módszert, Európába török közvetítéssel került és a 16. századi velencei kereskedőknek köszönhetően az egész kontinensen elterjedt. Könyvtárunk színes előzékpapírjai közt találhatóak márványozott, csirizes festésű, nyomómintás, aranybrokát és bronzfirnisz papírok is.

A kurzor alkalmazásával a képek felett a kötetek raktári jelzetei jelennek meg.

Ha szeretné látni, hogy az egyes előzékeket mely köteteink tartalmazzák, akkor a katalógusunk Böngészés / Raktári jelzet pontja alatt találja meg azok bibliográfiai adatait.


Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár