A honlapunkon megjelenő képek mindegyike az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár tulajdonát képezi, azok engedély nélküli felhasználása, publikálása, közzététele vagy bármilyen kereskedelmi célú felhasználása tilos.
Ha hivatkozni szeretne dokumentumainkra, az egyes dokumentum nyitóoldali URL-jét használja.


A Bakócz-graduálé(15. század vége - 16. század eleje) – Ms. I. 1a-1b.

Kétkötetes, latin nyelvű pergamenkódex a XV. század végéről, XVI. század elejéről, XVI. századi fatáblás, barna bőrkötésben, sarok- és köldökveretekkel.

A feltehetően Bakócz Tamás (1442–1521) esztergomi érsek által készíttetett esztergomi rítusú énekeskönyv a XV. század utolsó, a XVI. század első évtizedében készült a budai másolóműhelyben. A befejezetlenül maradt díszítés Bakócz-monogramista nevéhez és köréhez kapcsolódik. A kötet Bakócz Tamás halála után kerülhetett Zágrábba unokaöccséhez, Erdődi Simonhoz (ca. 1489–1543), az ő püspöksüveges címere díszíti a kódexet. Erdődi Simon halála után Oláh Miklós (1493–1568), akkori zágrábi püspök tulajdonába került a kötet, aki miután megkapta az esztergomi érsekséget (1553), magával vitte a graduálét Nagyszombatba, ahol rajzolója tovább folytatta a díszítést, de a munka ott sem fejeződött be. A bejegyzés szerint 1555-ben Oláh Miklós ajándékozta a kötetet az esztergomi egyháznak.
Ms. I. 1a.
Első kötet

Ms. I. 1b.
Második kötet


Tekintse meg Bakócz Tamás címerét!